mussolini-on-balcony

 

 – Thinking about human freedom and the myth of individualism –

In onze ietwat bescheiden poging om met scenes uit documentaires te doorgronden ‘wat’ het is dat het innerlijk vuur ontvlamt, zijn we ditmaal aanbeland bij de vraag naar de voor- en nadelen van kuddegedrag in een wereld waarin efficiency, marktwerking en het grote geld verworden zijn tot hoogste ideaal.

“…For what shall it profit a man, if he shall gain the whole world, and lose his own soul?”

(Mark 8:36)

Klinkt bijna heilig, maar klopt de bewering ook?

 

Andere vragen waarover we ons zullen buigen:

Hebben burgers of heeft de ‘markt’ meer macht? Wat is eigenlijk fascisme? Hoe beinvloedt een dergelijke ontwikkeling mijn identiteit? En als ik verder om mij heen kijk, staat de bourgeoisie dan nog wel in contact met de werkelijkheid? En wat zijn de aspiraties van de animal laborans, dat grote leger aan passieve consumenten? Vragen, vragen, vragen…

***

Een avondje vol kritische reflecties over waar het allemaal ‘werkelijk’ om draait! 

Illustere namen passeren de revue zoals de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt, de Australische komiek Steve Hughes, De Amerikaanse existentialist Robert C. Solomon en natuurlijk op aanvraag de Zwitserse psychoanalyticus Carl Gustav Jung. 

(Let wel, deze avond zal deels worden opgenomen als pilot voor een eventuele documentaire)

 

 

 huisregel: neem zoals gebruikelijk je eigen fles wijn mee en het liefst ook wat versnaperingen!

Nieuwsgierig geworden?

datum: a.s. vrijdag 05 oktober 2012

locatie: Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

adres: Singel 425

ruimte: de Doelezaal

tijd: 18.00-22.00u

Tot dan!